Black Sand Dive Retreat

Onze mening
bulletVeel marcro leven
bulletGrote kamers met uitzicht
bulletCombineer met Bunaken
De duikvakantie
bulletBekend als muckduik gebied
bulletLeuk resort bij Lembeh Strait
bulletPrachtig huisrif voor de deur

Ligging

Het kleine resort bestaat uit slechts 6 bungalows en is gelegen aan Kambahu Bay, op circa anderhalf uur rijden van Manado Airport over een goed geasfalteerde weg. Je bevindt je hier precies in het midden van Lembeh’s beste duikstekken. De meeste duikspots bevinden zich op slechts 10 minuten varen van het resort. Dat betekent dat je optimaal gebruik kunt maken van je tijd, want 4 duiken per dag is hier prima te doen.

Black Sand Dive Retreat

De bioloog Bruce Moore en zijn vrouw Fung zijn de eigenaars van dit kleinschalige resort. Bruce heeft duizenden duiken op zijn naam staan in Lembeh Strait en kent dit gebied als geen ander. Zijn droom was om ooit zijn eigen duikresort te beginnen, op de beste plek, met een super en stromingsvrij huisrif voor de deur: de beste in het hele gebied. Dat is hem goed gelukt! Een paradijs voor macro liefhebbers met maximaal 4 duikers per speedboot en in minder dan 10 minuten bij de beste duikstekken.

Verblijf

Via een pittoresk paadje met een bruggetje loop je naar je bungalow, die gemaakt is van palmenhout en je een fantastisch uitzicht over de baai geeft. De persoonlijke aandacht die Bruce voor zijn gasten heeft, maakt het verblijf hier bijzonder aangenaam. Het wordt ’s avonds erg romantisch, want dan zie je de tientallen kleine lichtjes van de bootjes op zee. Het hoofdgebouw biedt prachtig uitzicht over de baai. Hier bevindt zich het restaurant. Ook is er een gezellige ruimte met een uitgebreide bibliotheek, waar je meer kan opzoeken over het onderwaterleven van Lembeh. De stromingsvrije baai nodigt uit om lekker te zwemmen of te snorkelen, of gewoon lekker met je tenen in het zachte zwarte zand te zitten met een drankje in je hand. Dit open en iets hoger gelegen knusse resort biedt een geweldig uitzicht en ook een seizoensgebonden briesje, waardoor het bij dit resort iets koeler is er er minder muggen zijn.

Faciliteiten

Geniet van het uitzicht op de veranda van je eigen bungalow met een vers gezet kopje koffie of thee, want daar zijn gratis faciliteiten voor aanwezig. Ook flesjes drinkwater staan voor je klaar. Handdoeken zijn aanwezig en je koffers en kleding kan je kwijt in de ruime inloopkast. Na het duiken geniet je van een heerlijke warme douche in je Balinese, half-open badkamer. Het huisrif is natuurlijk een van de belangrijkste faciliteiten van dit resort! Er is ook een zwembad met ligbedden rondom.

Het resort heeft Wifi, elke voornamelijk werkt tussen 07.00 en 18.30 uur.

Verzorging

De verzorging is standaard op basis van volpension, inclusief onbeperkt koffie, thee en water. Het restaurant serveert à-la-carte gerechten van een menu dat elke maaltijd verandert, dus geen buffetten en gerechten worden warm en vers geserveerd!

Excursies

Diverse excursies behoren tot de mogelijkheden. Vraag de receptie naar de verschillende trips en zij helpen je graag.

Reistijd

Een goede regenbui kan je het hele jaar door treffen, maar de echte regen komt tussen december en maart. Om het tijdens je reis zo droog mogelijk te houden kies je voor de periode april t/m november. Ook dan kan er wel eens een bui vallen, maar die duurt niet langer dan 1 of 2 uur. Van november tot en met maart is er dus meer kans op wind en regen, maar omdat het water dan iets koeler is komt er veel grote vis voor. Dus meer kans op manta's, walvishaaien, orca's en potvissen.

De buitentemperatuur op Sulawesi ligt tussen de 25 en 34 graden en de zon schijnt er, omdat Sulawesi op de evenaar ligt, 12 uur per dag. De watertemperatuur is constant rond de 28 graden, in november rond de 29 graden en van januari t/m maart rond de 26 graden.

Video

Black Sand Dive Retreat

De duikschool bevindt zich op slechts een paar stappen lopen van het strand.Er is een grote ruimte om je uitrusting aan te trekken, met eigen kasten en prima spoelmogelijkheden. Ook zijn er toiletten en douches, en een aparte camera-ruimte. Deze biedt oplaadstations voor zowel 110V en 220V.

Duiken met Black Sand staat bekend als het “Muck Mecca”. Muck duiken maak je op een bodem van grof zand, met een enorme verscheidenheid aan exotische critters, zoals de harige frogfish, mandarijnvissen, zeepaardjes, duivelsvissen, slakken en andere ongewervelden. Liefhebbers van macro-duiken en fotografen komen dan ook terecht in het ware paradijs, want dit is de beste plek ter wereld voor dit soort duiken. Elke duik biedt je als het ware de mogelijkheid een nieuwe soort te ontdekken.

Zelfs voor de meest verwende duiker is hier genoeg te zien. Deze enorme biodiversiteit komt doordat hier zich de grootste waterverplaatsing ter wereld afspeelt. Het grootste deel van Noord-Sulawesi heeft geen continentaal plat, wat betekent dat direkt vanaf de kust de wateren enorm diep zijn, en doorstroming optimaal kan plaatsvinden. In de grotere kanalen is de stroming hevig, maar er zijn talrijke plekken in de luwte, waar er geen stroming plaatsvindt. Daardoor ontstaat er hier het rijke onderwaterleven. Lembeh ligt in de luwte.

Het is belangrijk te weten dat een duikstek de ene periode, of zelfs dezelfde periode het volgend jaar totaal kan verschillen. Verandering is constant aan de orde, maar daardoor is hier altijd iets nieuws en spannends te ontdekken. Om het duikplaatje compleet te maken zijn er ook twee wrakken, het Mawali Wrak en Bimoli wrak.

Duikpakketten

Er wordt je hier bijna elke dag de mogelijkheid geboden om 4 (boot)duiken te maken. Omdat bijna alle duikstekken slechts op 5 minuten varen van het resort liggen, kan dat moeiteloos. Je duikt hier met slechts 4 personen per boot, en per gids! De boten zijn uitgerust met communicatie-apparatuur, EHBO spullen en navigatielichten. De eerste duik is om 8.15 uur, meestal op een stek die wat dieper is, zoals op wrakken en koraalwanden. De volgende is om 11.00 uur. Na de lunch is de middagduik om 14.30. Dit is meestal een “muck” dive en dichtbij, want de beste spots liggen nog geen kilometer van het resort. Als je wilt maak je dan een nachtduik om 18.00 uur, en als je hebt gezien hoe fantastisch die nachtduiken zijn, dan kan je ervan uitgaan dat je dat bijna elke avond wilt. Maar alles is helemaal aan jou, de duikstaf zal snel inschatten wat je graag wilt zien en zullen daar hun duiken op aanpassen. Dit is duiken op zijn best.

Een goed duikteam maakt het verschil, waar ook ter wereld. Vooral in Lembeh Strait zie je zonder het oog van een getrainde en ervaren dive-master lang niet alles. Omdat je hier komt om bijzondere critters te ontdekken, stelt dit resort hele hoge eisen aan hun divemasters en werken ze alleen met diegenen die het talent hebben om de meest gecamoufleerde diersoorten te zien. Bruce Moore heeft meer tijd onderwater doorgebracht dan enig ander. Deze ervaring, samen met zijn enorme voorliefde en enthousiasme voor het duiken zorgt ervoor dat jij de vakantie van je leven zult krijgen, en dingen zult zien die je nooit eerder hebt waargenomen.

Wateren

Je kunt rond Manado het hele jaar door duiken, met april tot en met september als allerbeste maanden. In de overige maanden is er kans op iets meer wind (vooral in december en januari) en soms een regenbui. De watertemperatuur varieert van een heerlijke 26 tot 29 graden.

Duikend langs de steile wanden met vele kleurrijke, zachte koralen en sponsen, kun je barracuda’s, bladvisjes, haaien, schildpadden en de hier veel voorkomende zeeslangen bewonderen. Uniek voor dit gebied zijn de spookfluitvissen, de kardinaalsbaarsjes, de blauwgele spookmurenes en er is een enorme variëteit in naaktslakken in de meest prachtige kleurcombinaties.

Je kunt hier dan ook het hele jaar duiken. Sommige critters komen hier seizoensgewijs voor, en dat betekent dat er verschillende soorten te zien zijn, afhankelijk van de tijd van het jaar. Als je specifieke dingen wilt zien, informeer dan even van te voren. Je kunt hier veel duiken per dag maken. Je hoeft hier niet diep te duiken, dus je hebt een langere bodemtijd. Omdat het water relatief minder warm is dan op sommige andere plaatsen (maar nog steeds een fantastische 26-28 graden) is het duiken met een shorty minder aan te raden.Het is hier zo rijk aan leven omdat het water zeer voedingsrijk is. Dit betekent ook dat het zicht wellicht minder kan zijn dan op andere duikbestemmingen. Ga uit van 10-15 meter, soms minder. Maar ook 30 meter zicht kan voorkomen, zeker op de wat meer noordelijk gelegen stekken, omdat je hier dichterbij het open water komt.

Faciliteiten

• Zwembad
• Twee compressors
• Camera room met stroom, licht en ventilator
• Huuruitrusting
• Klaslokaal
• Spoel- en droogmogelijkheden

Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays
Black Sand Dive Retreat - Diving Holidays

Long stay special!

>>Vraag ons naar de longstay special vanaf 8 nachten verblijf

Selecteer vluchten 
 

Duikpakketten
10 bootduiken incl. fles/lucht/lood en 1 onbegeleide huisrifduik per duikdag
19-05-2024 t/m 31-12-2025
€384
15 bootduiken incl. fles/lucht/lood en 1 onbegeleide huisrifduik per duikdag
19-05-2024 t/m 31-12-2025
€576
20 bootduiken incl. fles/lucht/lood en 1 onbegeleide huisrifduik per duikdag
19-05-2024 t/m 31-12-2025
€710
Inclusief in de reissom
• Retourvlucht Amsterdam – Singapore - Manado v.v.
• Handbagage
Ruimbagage volgens voorwaarden
• Ontvangst op de luchthaven
• Retourtransfer Manado luchthaven – Black Sand Dive Retreat
• Verblijf op basis van volpension incl. koffie, thee, water
• Diner op dag van aankomst
• Elke hele dag 3 maaltijden per dag
• Ontbijt op vertrekdag
• Ochtend- en middagsnacks
• Welkomstdrankje
• Fruitmand bij aankomst
• Gratis Wifi
• Koffie, thee en water in de kamer
• Administratiekosten € 19,00 per boeking
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (per 9 personen)
SGR garantie en dekking € 5,00 per persoon

>> • Bij boeking van een duikpakket ontvang je extra 1 onbegeleide huisrif duik incl. fles/lucht/lood per duikdag met minimaal 2 bootduiken
Exclusief in de reissom
• Duikpakket naar wens vooraf voordelig bij te boeken
• Eventueel af te sluiten reis-, duik- en/of annuleringsverzekering

Lokaal te voldoen en onder voorbehoud van lokale wijzigingen
• Visum Indonesië
• Vertrekbelastingen binnenlandse – en internationale vluchten
• Bij een vroege aankomst of laat vertrek is een toeslag van € 10,- voor de lunch van toepassing
• Alcohol, softdrinks, sapjes na het ontbijt
• Huur duikuitrusting
• Transfer toeslag € 7,00 voor alleen reizende personen
• Marine Park fee
• Toeslag nachtduiken € 15,00 per duik per persoon (min. 2 personen)
• Aanvullende huisrifduiken o.b.v. lucht € 18,00 per duik
• Gids voor overdag huisrifduik € 10,00 (mits beschikbaar)
• Gids voor nacht huisrifduik € 15,00 (mits beschikbaar)
• Toeslag Nitrox € 9,00 per tank

>>Bij boeking vragen we naar je brevetniveau, aantal gelogde duiken en of duikuitrusting wilt huren, omdat Black Sand ons dit vraagt bij de bevestiging van de boeking.
8,4
Daniel & Nicolette, Drunen
Reisdatum: 28-09-2023
Black Sand Dive Retreat
'Fijn kleinschalig resort, met heel vriendelijk personeel.
Je komt niks tekort met eten, 2x per dag keuze uit een 3-gangen menu.
'
WM,
Reisdatum: 23-10-2022
Black Sand Dive Retreat
'Mooi klein resort met prima eten en goede verzorging '
Wendy van Reedt Dortland, Rotterdam
Reisdatum: 30-01-2018
Black Sand Dive Retreat
'Gezellig, kleinschalig resort. Persoonlijke aandacht. Goed eten, dagelijks keuzemenu voor lunch en diner. '
Onno, Haarlem
Reisdatum: 26-10-2017
Black Sand Dive Retreat
'Door de kleinschaligheid (6 huisjes voor 2 personen.) is de service heel persoonlijk. Elke dag keus uit een dagelijks wisselend menukaart, per dag ook weer keus uit verschillende ontbijten, lunch en diner, altijd een drie-gangen menu mogelijk. Eten is er erg goed en je persoonlijke dieetwensen daar wordt gewoon aaan voldaan. Het huisje is heel gezellig en wordt goed schoongemaakt, elke dag. Het heeft een mooi veranda aan de voorkant die een mooi uitzicht geeft over Lembeh Street.'
Hoogenboom Youri, De Haan
Reisdatum: 01-09-2017
Black Sand Dive Retreat
'Het personeel doet er alles aan om je verblijf zo goed mogelijk te laten verlopen zelfs al waren wij daar 14 dagen alleen in het resort :-)
Linda, de nieuwe maneger is een super aanwinst voor het resort ze volgt alles op en is van alles op de hoogte.'
WM,
Reisdatum: 24-10-2022
Duikarrangement Black Sand Dive Retreat
'Erg mooie duiken , geweldige gidsen, max 4 gasten op de duikboot, super onderwaterleven en mooie kleurrijke koralen'
Wendy van Reedt Dortland, Rotterdam
Reisdatum: 31-01-2018
Duikarrangement Black Sand Dive Retreat
'Muck diving. Bijzondere dingen gezien, maar 4 duikdagen zijn wel ongeveer genoeg. Goede duikgids.'
Onno, Haarlem
Reisdatum: 27-10-2017
Duikarrangement Black Sand Dive Retreat
'We hadden een duikarrangement van 20 duiken. Hier krijg je voor elke duik lucht en lood, een gids en je wordt per boot naar een duikstek gevaren. Aangezien het gaat om macro-duiken is het fijn om een gids te hebben, die weet waar die moet kijken en die vindt al die minuscuul kleine vissen, krabben en noem het maar op, zelf zouden het niet gevonden hebben. Echter ben je dat kleine gedoe helemaal zat, dan kan je aangeven dat je ook graag koraal wil bekijken. Ze hebben ong 30 duikstekken tot hun beschikking, allemaal binnen maximaal 10 minuten varen is met snel varende boten. In zo’n boot gaan maximaal vier gasten, dus de duikgroep is maximaal 5 duikers groot, inclusief gids. Je kunt privé-gids krijgen. Omdat alles gericht is op zo’n hoog mogelijke service te verlenen, dan word je duikuitrusting volledig in elkaar gezet en staat al klaar in je boot, je hoef alleen nog maar je pak en laarzen aan te trekken en je duikhorloge om te doen. Je stap makkelijk in de boot, je hoeft niet te sjouwen met je uitrusting. Heel luxe.'
Hoogenboom en De Haan
Reisdatum: 02-09-2017
Duikarrangement Black Sand Dive Retreat
DUIKCENTRUM 'Duiken is er heerlijk, zelf hoef je niets te dragen enkel je camera. Ze helpen je met al jou verlangens in te vullen indien het mogelijk is natuurlijk. He enige puntje van kritiek die ik zal geven is dat ze de Engelse taal niet goed onder de knie hebben zodat communiceren wat moeilijk gaat'
Myriam Willaert, LEKE
Reisdatum: 27-12-2016
Duikarrangement Black Sand Dive Retreat
'Ook voor niet-onderwaterfotografen een schitterende bestemming voor macro-duiken. '