Je reist naar: Home > Malediven

Duikreizen Malediven

De paradijselijke koraaleilanden, die in een lange rij ten zuidwesten van Sri Lanka liggen, vormen tezamen de Malediven. De eilanden zijn niet meer dan vlekjes in het blauwe, kristalheldere water van de Indische Oceaan. Het woord Malediven betekent ‘rijk van duizend eilanden’ en dat is niet overdreven! In werkelijkheid zijn het er zelfs meer: bijna 1200. De eilanden zijn verdeeld over 26 atollen. De atollen strekken zich uit over een lengte van 760 kilometer en een breedte van 130 kilometer. De Malediven is het kleinste land van Azië. De belangrijkste economische sectoren zijn visvangst, scheepsbouw en toerisme. Zon, zee, witte zandstranden en uitbundige koraalriffen: dat is de Malediven!

Over de Malediven
Er zijn slechts 200 eilanden bewoond en ongeveer 90 eilanden zijn geschikt voor toeristen om er te verblijven en te genieten van een heerlijke duikvakantie op de Malediven. De hoofdstad is Malé en deze is sinds 2018 verbonden met een brug naar het eiland Hulhule waar Malé International airport is. De officiële taat is Dhivehi, maar iedereen spreekt goed Engels. Dit heeft er mee te maken dat de Malediven vroeger tot Brits protectoraat behoorden. Er is ook een eigen munteenheid, de Rufiyaa. LET OP: hier kun je echter niet mee betalen op de toeristeneilanden. De allerbeste reisperiode om de Malediven te bezoeken is van december - april.

Over de duikervaring
Op de Malediven maak je zogenoemde stromingsduiken. Dit soort duiken is makkelijk en veilig als je er goed mee omgaat. Bovendien kun je op deze manier meer vis, koraal en rifformaties zien dan bij gewone duiken. De boten volgen de bellenbaan en pikken je gewoon weer op als je klaar bent. Je hoeft dus niet tegen de stroom in terug naar de boot te zwemmen. De buitenriffen staan garant voor spectaculaire duiken, waar je van alles tegen kunt komen: van roggen en manta´s tot verschillende soorten haaien.

Het mooie weer zorgt het hele jaar door voor perfect duikwater. Het droge seizoen, van januari - april heeft als voordeel dat het zicht enorm goed is, soms tot zo´n 50 meter! In het regenseizoen zorgt de toename van plankton ervoor dat meer grote vissoorten de zee rond de Malediven bezoeken. Hoewel het zicht in het regenseizoen verslechtert, is het duiken zeker zo spectaculair. De kans is groot om manta´s aan te treffen. Ook de, volstrekt goedaardige, walvishaai is in deze periode een regelmatig geziene gast. Door de constante watertemperatuur van 28 graden zijn lycra en 3 mm wetsuits voldoende. Sommige duikers prefereren een 5 mm wetsuit, zeker als ze iedere dag meer dan twee duiken maken. Natuurlijk is de keuze van het juiste wetsuit ook afhankelijk van je lichaamsbouw.