Je reist naar: Home > Saba

Duikreizen Saba

Saba is een Nederlands eiland in het Caribisch gebied en behoort met Sint Eustatius en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. Saba heeft bijna 2.000 inwoners, die Sabanen worden genoemd en van wie ongeveer een kwart in de hoofdplaats, The Bottom, woont. Het eiland wordt plaatselijk The Unspoiled Queen genoemd. Gekscherend noemen ze vaak op het eiland alles waarvoor je níet naar Saba komt: strand, files, stoplichten, Mc Donalds, criminaliteit of cruise schepen. Dit eiland moet wel het paradijs zijn en zo voelt het ook! Uit eigen ervaring vertellen we je graag alles over Saba.

Over het eiland Saba
Saba ligt 30 kilometer ten zuidwesten van Sint Maarten. Het is ongeveer 4,5 kilometer in doorsnee en de oppervlakte is 13 km². Saba bestaat uit een slapende vulkaan met vier lavakoepels. De hellingen lopen steil af naar zee en de kust is rotsachtig. De vulkaan Mount Scenery is met zijn 887 meter het hoogste punt van Nederland én van het gehele Koninkrijk der Nederlanden. Het klimaat is vochtig tropisch; het eiland is begroeid met secundair regenwoud. Ten noorden van Saba ligt een klein onbewoond rotseilandje dat ook tot het eilandgebied behoort: Green Island. Op 10 oktober 2010 werden de Nederlandse Antillen opgeheven, waarbij Saba, net als Sint Eustatius en Bonaire, als openbaar lichaam een soort bijzondere gemeente van Nederland werd. Het eiland maakt geen deel uit van het Schengen-gebied.

Per 10 oktober 2010 is een Exclusieve Economische Zone van 200 zeemijl buiten de Sabaanse basislijn ingesteld (voor zover deze niet de wateren van omringende staten zou overlappen). Door deze maatregel heeft Nederland het exclusieve recht op onder meer de exploitatie van de grondstoffen en visserij. De bedoeling hiervan is de ecologisch zeer belangrijke Sababank (even ten zuiden van Saba), onderdeel van het Saba National Marine Park, te beschermen.

Saba heeft ongeveer 2000 inwoners. Bij de volkstelling in 2001 had bijna twee derde van de bevolking de Nederlandse nationaliteit, maar was slechts 43% op het eiland zelf geboren. Van de autochtone bevolking is ongeveer de helft blank en nakomeling van de eerste Zeeuwse kolonisten of van Schotse en Ierse zeerovers die er in de loop der tijden neerstreken. De andere helft is zwart en nakomeling van Afrikaanse slaven en de eerdergenoemde Europeanen. Daarnaast verblijven er zo'n 200 merendeels Amerikaanse studenten, die studeren aan de Saba University School of Medicine. Verder zijn veel bewoners afkomstig van andere (ei)landen in de regio. Opmerkelijk is dat een kwart van de inwoners Johnson of Hassell heet.

Over de duikervaring
Duiken op Saba staat onder toezicht van het Saba Marine Park en er zijn slechts weinig duikscholen op het eiland: dus absoluut geen massaduiken! De 30 beschermde duikstekken wachten om door jou ontdekt te worden. De vaartijd naar de diverse ongerepte duikplaatsen is ongeveer 25 minuten. Er is een afwisseling van prachtig onderwaterlandschap, kleurrijke koralen, veel sponzen, zeegrasvelden en leuke openingen in het rif om doorheen te duiken. Er kan het gehele jaar door gedoken worden, let wel, er kan veel stroming staan.