Leren duiken

Duiken is voor iedereen

Heb je altijd al eens de schitterende wereld onder de waterspiegel van dichtbij willen bekijken maar je kunt nog niet duiken? Geen probleem... duiken is voor iedereen! Ben je ouder dan 10 jaar en gewoon gezond dan kun je bij de meeste duikscholen een internationaal erkend duikbrevet halen. Een cursus duurt ongeveer 4 tot 5 dagen maar veel van de theorie kun je van tevoren thuis bestuderen. Dat scheelt weer studietijd op locatie en zo geniet je nog meer van je vakantie. Met het behalen van dat duikbrevet gaat er een onderwaterwereld voor je open. Overal ter wereld waar een duikschool zit mag jij dan duiken.

Diverse brevetten

Na het behalen van het "Open Water Diver" duikbrevet kun je doorgaan voor de zogenaamde "Advanced Diver". Gedurende deze cursus maak je uitgebreider kennis met diverse aspecten van het duiken zoals bijvoorbeeld nacht-, stromings-, diep- en navigatieduiken. Daarna kun je weer doorgaan en diverse specialisatie brevetten behalen zoals bijvoorbeeld nitrox-, wrakduik-, diepduik- of een fotografiespecialisatie.

Medische keuring

Als beginnend duiker dien je in het bezit te zijn van een geldig bewijs van duikmedische goedkeuring. Dit is in de eerste plaats een veiligheidsmaatregel voor jezelf en daarnaast ook voor de duikschool. Kijk op www.duikgeneeskunde.nl voor een medische keuring in Nederland.

Een keuring is ongeveer 1 tot 3 jaar geldig, afhankelijk van je leeftijd en of je duikinstructeur bent. Vergeet nooit je logboek en brevet mee te nemen op vakantie, dat is leuk voor jezelf om bij te houden en duikscholen kunnen snel je duikervaring natrekken. Duikscholen hebben het recht om een verplichte checkduik van je te verlangen. Mochten hier kosten aan zijn verbonden dan voldoe je deze ter plaatse.

Ter plaatse vraagt een PADI duikschool je ook om het invullen van een medische verklaring. Deze kun je ook hier downloaden.

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) biedt een Duikmedische zelftest aan. Een zelftest is geen vervanging van medisch advies van een duikerarts. Maar het helpt je als onderwatersporter die perslucht gebruikt wel om te bepalen of advies van een duikerarts nodig is. Na vijftien vragen die je op een computer, tablet of telefoon overal ter wereld kan invullen, volgt een advies op maat. Dit advies kan variëren van “op dit moment geen bezwaar om te duiken” tot “neem contact op met een duikerarts”. Bij het advies wordt altijd een toelichting gegeven. Na het invullen kan je een eigen verklaring downloaden en printen om te laten zien bij de duikschool, duikleider of buddy. De zelftest is AVG proof en de eigen verklaring is opgesteld volgens de CMAS-richtlijnen en beschikbaar in het Nederlands en het Engels – dus overal ter wereld bruikbaar!

Waar kan ik leren duiken?

Bij elke erkende duikschool kun je leren duiken! Speciaal daarvoor opgeleide instructeurs zullen je aan de hand meenemen. Onderstaand zie je onze selectie van een aantal reizen waar je perfect je duikopleiding kunt doen tijdens je vakantie! Mocht je nog meer keuze willen hebben, dan bel ons gerust voor overleg of gebruik het filter Duikcursussen op onze website.

Duikcursussen in Egypte
Duikcursussen in Gozo en Malta
Duikcursussen in Indonesië
Duikcursussen in de Filipijnen
Duikcursussen in Bonaire
Duikcursussen in Saba