Duikvakantie Sint Eustatius

Tijdens de 15 minuten durende vlucht per Twinotter vanaf Sint Maarten, zie je bij aankomst al de kenmerkende vulkaan The Quill. De Nederlanders noemde het de Kuil maar de Engelsen verbasterde dit naar the Quill. Deze 600 meter hoge uitgedoofde vulkaan bepaalt grotendeels het aanzicht van het eiland. De hellingen zijn begroeid met een tropisch regenwoud en bieden een perfecte mogelijkheid voor een wandeling. Vanaf het hoogste punt "Mazinga" op de rand van de krater heb je een fantastisch uitzicht over de buureilanden Saba, Sint Maarten, St. Kitts en Nevis. Voor de actieve wandelaar is het zelfs mogelijk om een afdaling te maken in de krater. Hier kom je vele bijzondere vogels, bloemen, planten en bomen tegen.

Over de duikervaring
Het duiken op St. Eustatius zal je verrassen, verschillende steile wanden met een grote verscheidenheid aan onaangetaste koralen alsmede oude lavastromen met grote sponzen kom je hier tegen. De in totaal meer dan 30 duikplaatsen hebben kenmerkende namen zoals The Wall, Baracuda Reef, Down South. Double Wreck, met de restanten van twee schepen uit de 18de eeuw en het rechtop staande anker, en Bluebead Hole, waar je met een beetje geluk de blauwe glaskralen kunt vinden die in de 17de eeuw gebruikt werden als beloning voor de slaven, zijn zeker een duik waard. Blue Bead Hole is ook bekend vanwege de vliegende ponen met hun grote wijduitstaande vinnen. Normaal gesproken komen deze niet voor in het Caribisch gebied, maar hier kom je ze tijdens verschillende duiken tegen.

Sinds 1998 zijn de wateren rond St. Eustatius tot op een diepte van 30 meter uitgeroepen tot National Marine Park. Vissen in deze zone is verboden en dit is de visstand alleen maar ten goede gekomen. Daarnaast is St. Eustatius sinds september 2018 onderdeel geworden van het Yarari reservaat. Dit is een gebied in de Caraibische Zee waar haaien en zeezoogdieren extra worden beschermd. Yarari is Indiaans voor "een fijne plaats". Voor het duiken dient elke duiker toegang te betalen voor het National Park.

Op St.Eustatius kun je eigenlijk het gehele jaar duiken. Er is een nat en droog seizoen met de meeste regen in de maanden mei/juni t/m oktober/november. De bovenwindse eilanden St.Eustatius en Saba liggen in de orkaan regio. Alhoewel orkanen het gehele jaar kunnen ontstaan is de meest voorkomende periode in de maanden juli t/m november met september als de meest waarschijnlijke maand. Na de orkaan van september 2018 is het eiland alweer wonderbaarlijk goed hersteld en is het duiken er weer als vanouds.

Zowel voor de beginnende als voor de gevorderde duiker heeft St. Eustatius verschillende duikplaatsen te bieden. De vele vissoorten variëren van verpleegster- en rifhaaien, barracuda’s, schildpadden tot grote roggen en natuurlijk de vele rifvissen. De kleurenpracht van de koralen en sponzen en het veranderlijke onderwaterlandschap maken het duiken hier zo uitdagend.

Aan de noordkant van het eiland vind je beschermde stranden waar 8 maanden per jaar 3 verschillende soorten zeeschildpadden aan land komen om eieren te leggen. De lederschildpad nestelt van maart - juni, en de groene schildpad en de karetschildpad van mei - oktober. Mike, van duikcentrum Scubaqua, is nauw betrokken bij het schilpaddenproject, en krijgt direct bericht wanneer er aktiviteit van schilpadden is gesignaleerd. Met een beetje geluk kun je dit met eigen ogen zien dus.

Wat iedereen kent die op Statia is geweest, is de legende van de Blue Beads. Deze uit Amsterdam afkomstige vijfhoekige glazen kralen werden hier in de 17e eeuw o.a. gebruikt om slaven te betalen. De legende wil dat na het afschaffen van de slavernij de slaven hun Blue Beads in zee wierpen. Een andere theorie is dat er een VOC schip met Bleu Beads aan boord voor de kust van Statia is vergaan. Hoe dan ook, een van onze duikstekken hier is de Blue Bead Hole. Wat de beste techniek is om ze te vinden ligt ergens tussen minimeteren en meters maken. Elke keer als je ook maar iets blauws ziet gaat je hart al sneller kloppen. Er bestaat zelfs zoiets als een Blue Bead duik-verslaving. Scherven tellen overigens niet mee. Volgens de legende vind je geen Blue Beads, maar de Blue Beads vinden jou. Mocht je gevonden worden dan zal je Statia keer op keer blijven bezoeken. En dat is zeker geen straf!

Je reist naar: Home > St. Eustatius > Oranjestad