Je reist naar: Home > Mexico

Duikreizen Mexico

Mexico is een kleurrijk land met een bijzonder rijke historie waar je maar niet uitgekeken raakt! Yucatan, het schiereiland aan de oostkant van Mexico, biedt alles voor een perfecte vakantie: aangename temperaturen, witte zandstranden, en uiteraard goede duikmogelijkheden.

Over het land Mexico
In Centraal Amerika ligt Mexico, het grootste Spaanstalige land ter wereld. Mexico is een tropische combinatie van schitterende stranden, festivals, eeuwenoude culturen en archeologische vindplaatsen en een prachtige onderwaterwereld. Het land kent een heerlijke mix van Indiaanse, Spaanse en inheemse Maya invloeden. Het landschap van Mexico is zeer gevarieerd met bergketens, vulkanen, woestijnen en oerwoud en een kustlijn van maar liefst 10.000 km. Vanwege de grootte van het land zijn er ook verschillende klimaten. De temperatuur aan de kust van het schiereiland Yucatan is het gehele jaar door gemiddeld 30 graden. In de periode april - november valt de meeste regen en is er ook kans op orkanen. De beste reistijd is dan ook van december - april.
Natuur en cultuur gaan in Mexico hand in hand. Het merendeel van de bevolking ziet zichzelf als katholiek, maar dan wel doorspekt met Indiaanse traditionele elementen, goden en feestdagen. Er wordt gezegd, dat er altijd wel ergens in Mexico wel een feestje, een fiesta, is. Elke stad of dorp heeft naast de nationale feestdagen ook eigen feestdagen, vaak gerelateerd aan beschermheiligen en oogstrituelen. De kleurrijke fiestas gaan gepaard met muziek, dans, optochten en vuurwerk.
Mexico staat ook bekend om de Maya cultuur. De grote piramides, rijk versierde tempels en prachtige beeldhouwwerken en muurschilderingen doen archeologen nog steeds versteld staan. De oude Maya stad Chichén Itzá staat terecht op de werelderfgoedlijst en ook de ommuurde Mayastad Tulum aan de Caribische Zee mag niet onbenoemd blijven.
Een populaire regio is het schiereiland Yucatan, gelegen in het zuidoosten van Mexico tussen de Golf van Mexico en de Caribische Zee. Duiken met walvishaaien en duiken met stierhaaien behoren hier tot de mogelijkheden. In Yucatan hebben wij gekozen voor het plaatsje Playa del Carmen. Vanwege de duikmogelijkheden, prachtige stranden en de mogelijkheid om dagtrips naar de Maya ruïnes te maken.
Viva Mexico!!

Over de duikervaring
In Yucatan is het met een gemiddelde watertemperatuur van 27 graden heerlijk zwemmen, snorkelen en duiken.
Door de gunstige stromingen, worden vele scholen vissen aangetrokken. Je maakt hier dan ook voornamelijk stromingsduiken. Jij gaat lekker duiken en de boot volgt je bellenbaan en haalt je op, daar waar je weer boven komt.
De riffen rond Playa del Carmen zijn uitbundig. Schildpadden, murenes, keizervissen, barracuda's, kreeften en grote krabben en ook adelaarsroggen kun je hier tegen komen.
In de maanden juni tot half september komen de walvishaaien op het plankton af, dat dan rijkelijk aanwezig is bij Isla Holbox en Isla Mujeres. In deze periode worden er dagtrips georganiseerd om met walvishaaien te duiken en/of te snorkelen. Geen garanties, maar de kans is hier wel heel erg groot om deze goedaardige reuzen van de zee te ontmoeten. Duiken met walvishaaien is een droom van menig duiker.
Nog zo'n bijzonder fenomeen is de kans om her met stierhaaien te duiken. Hiervoor is de kans het grootst van november tot maart. De stierhaaien met hun brede koppen zijn ronduit indrukwekkend. Wat een belevenis is dit.
Duiken rond het eiland Cozumel is bekend om het prachtige koraalrif met de vele bonte kleurrijke rifvissen is grote getale. Er wordt gezegd dat dit het een na grootste rif ter wereld is. Vanuit Playa del Carmen worden er dagtrips naar Cozumel Island gemaakt.
Bijzonder en uniek voor het duiken in Yucatan zijn de Cenotes- of Cavernduiken! De wereldberoemde Cenotes liggen op slechts een uurtje rijden van Playa Del Carmen, verscholen in het oerwoud. De Cenotes zijn onderaardse gangen gevuld met zoetwater en het water is werkelijk kraakhelder. Omdat het merendeel van de Cenotes met elkaar in verbinding staan, zijn er fantastische onderwatergangen gevormd. Kleurrijke druipsteen formaties, die door de inval van het daglicht sprookjesachtig verlicht worden, maken dit tot een unieke en zeer bijzondere duik!
Duiken in Mexico zal menig duikershart sneller doen slaan.