Flores Rondreis

Onze mening
bulletCacao- en koffieplantages
bulletWandelingen en lokaal lunchen
bulletImpressies van het berglandschap
De duikvakantie
bulletEen onvergetelijke reis over het eiland Flores
bulletMaak je wensen kenbaar aan de chauffeur
bulletRoute van Labuan Bajo naar Maumère of andersom
Je reist naar: Home > Indonesië > Flores Rondreis

Rondreis Flores

Wil je na een mooie duikvakantie met manta’s, haaien, schildpadden, hengelaarsvissen en zeepaardjes nog iets zien van de prachtige flora & fauna van Flores, dan is dit je kans! We bieden je een onvergetelijke rondreis. Flores, Portugees voor bloemen, is 1 van de grootste eilanden van Nusa Tenggara. Flores is een eiland, gelegen ten oosten van Sumbawa en Komodo, en ten westen van de Alor-archipel. Het eiland Flores heeft van alles te bieden: de prachtige baai van Labuan Bajo, kratermeren, rijstvelden, vele tropische flora, bergketens en traditionele dorpen. Wil je ergens langer stoppen of een uitgebreid bezoek brengen aan een lokale markt: maak je wensen kenbaar aan de chauffeur of gids.

Wil je deze rondreis combineren combineren met een ander pakket, zoals verblijf en duiken in Labuan Bajo of op Bali. Laat het ons weten! We maken dan graag een offerte op maat inclusief alle benodigde vluchten.

Programma

Dag 1
Rond een uur of 8 vertrek je vanuit Labuanbajo naar het drukke marktplaatsje Ruteng dat op zo’n 1000 meter hoogte is gelegen. Tijdens de 4 uur durende rit krijg je een prachtige impressie van het berglandschap. Na ongeveer een uur rijden is er de eerste stop voor een trekking naar de waterval Cunca Rami. Duur ongeveer 3 uur heen en terug. Zo rond lunchtijd ben je dan in Lembor. Na de lunch gaat het verder naar Cancar, waar je de unieke rijstvelden in spinnenweb vorm kunt bewonderen. Indien de tijd het toelaat wordt er nog een traditioneel huis in Kampung Pu’u bezocht. Je overnacht in Ruteng bij de zusters van het Maria Berduka Cita Hotel. Een eenvoudig hotel maar vanwege de zusters heerst hier een bijzondere sfeer.

Dag 2
Na een bezoek aan de lokale markt van Ruteng rijd je door naar het kustdorpje Aimere waar je kunt zien hoe lokale palmwijn (arak) gemaakt wordt. Uiteraard kun je deze sterke drank ook even proeven. Vervolgens volgt de route naar het mooie en bergachtige Bajawa. Aan het eind van de dag ga je naar een hotspring midden in de natuur, waar je kunt genieten van een heerlijk warm bad alvorens je teruggaat naar het doorgaans koele Bajawa. Je overnacht in Bajawa.

Dag 3
Vandaag maak je een trekking naar de vulkaan Wawomuda, die in 2001 is uitgebarsten. Een mooie wandeling van ongeveer 1,5 uur heen en 1,5 uur terug langs cacao- bamboe- en koffie plantages. Op het hoogste punt heb je prachtig uitzicht over het vulkanische landschap en de meertjes in de kleuren rood, oranje en geel. Na een welverdiende lunch breng je een bezoek aan de lokale dorpjes Bena en Bela. Hier heb je het gevoel dat de tijd heeft stil gestaan. Lokale vrouwen weven de traditionele "ikat" met Ngada patronen en de geesten van de voorvaderen leven hier voort in de tradities van de huidige generaties. Je overnacht wederom in Bajawa.

Dag 4
De volgende dag vervolgt de reis richting Blue Stone Beach Penggajawa, een langgerekt stuk strand met unieke blauw gekleurde stenen welke wereldwijd zeer geliefd zijn voor oa decoraties, sieraden en spa faciliteiten. Daarna is het ongeveer een half uurtje rijden naar Ende. Na de lunch breng je een kort bezoek aan de “ikat” markt in Ende, waar je de prachtig gekleurde stoffen goed kunt bekijken. Vervolgens rijd je door richting het dorpje Moni aan de voet van het 3 kleuren kratermeer Kelimutu. Overnachting in Moni. Ga vroeg naar bed want de wekker gaat al om 4 uur ’s nachts.

Dag 5
Vandaag is het om 4 uur ’s ochtends opstaan om in 45 minuten naar het startpunt te rijden voor een bezoek aan de bekende 3 kratermeren van Kelimutu. Na een trekking van ca een half uur kun je gaan genieten van een adembenemend uitzicht, prachtige kleuren van de 3 kratermeren en een spectaculaire zonsopgang. Wat een begin van de dag! Daarna heb je de keuze om met de auto terug te gaan naar Moni, of om in ca 1,5 uur terug te lopen naar het dorp. De wandeling voert langs groentenvelden en een kleine waterval. 's Middags gaat het richting Maumere en stop je nog bij het prachtige ruwe strand van Paga Beach. Je komt in de namiddag aan in Maumere waar de trip eindigt. Overnachting is in Maumere.

Dag 6
Vertrek vanuit Maumere.

Verblijf

• Hotel in Labuan Bajo
• Hotel in Ruteng
• Hotel in Bajawa
• Hotel in Moni
• Hotel in Maumere

Verzorging

Deze rondreis is inclusief dagelijks ontbijt. Over het algemeen beginnen de hotels om 07:00 uur met het ontbijt. Op drukkere dagen raden we je aan om met het personeel van de receptie te spreken om een vroeg ontbijt of een afhaalontbijt te regelen.

Reistijd

Je kan op Flores het hele jaar door duiken. Wel is in de maanden april tot en met november het weer op zijn best. In de overige maanden is er meer kans op wind en een regenbui. Dit kan van invloed zijn op het zicht. De luchttemperatuur ligt vaak rond de 31 graden. De watertemperatuur varieert van 24 graden tot 29 graden.

Praktische informatie

Algemene informatie
Flores is een groot, bergachtig eiland gedomineerd door een rij vulkanen die het eiland in verschillende delen deelt. Flores dankt z’n naam aan de Portugezen die het ‘Cabo Das Flores’ noemde, wat ‘Kaap Van Bloemen’ betekent. De diverse culturen op het eiland hebben zo ook hun overeenkomsten die suggeren dat ze allen afkomstig zijn van een algemeen type/bron, maar iets anders ontwikkeld zijn door hun geografische isolatie/ligging en invloed van buitenstaanders. Voor de komst van de europeanen was Flores in de handen van de makasseresen en de Bugis uit zuid sulawesi. Zij bouwden havens om een handelsnetwerk door heel indonesie in stand te houden. Ze brachten goud, porselein, linnen, koper en gingen met rubber, zeekomkommers, haaievinnen, sandelwood, kaneel, kokosnotenolie en katoen. Ze dreven handel in slaven waardoor veel van de oorspronkelijke bewoners het binnenland invluchten. In 1512 werd Flores gesignaleerd door de portugees Antonio de Abreu en waarschijnlijk zetten de europeanen in 1550 voet aan wal. De portugezen zaten al in de sandelwoodhandel in Timor (Pulau Solor) maar bouwden ook een fort in Ende. In die tijd kwamen ook de Portugese missionarissen in oost Flores om missies te stichten. In 1575 waren er al meer dan 20 missies. Vele oorspronkelijke bewoners volgden de missionarissen in het christendom. In 1637 werd het fort in Ende en ook verschillende missieposten overmeesterd door moslims. Het christendom bleef echter overeind en tot de dag van vandaag is een kerk het middelpunt van bijna elk dorp. In de 17de eeuw kwam de VOC die de portugesen uit Flores en omgeving verdreven. Zij concentreerde zich op de handel in sappanwood (om rode verf van te maken) en kaneel. Ook de lokale slavenhandel was groot. Een verdrag getekend in Ende in 1839 verbood dit, maar toch ging de slavenhandel door tot in de 20ste eeuw. Rond 1850 namen de Nederlanders de nog resterende Portugese enclaves over (Larantuka, Sikka en Paga). Hierdoor namen de Nederlanders het missionariswerk over met als centra Maumere en Sikka, wat tot vandaag nog steeds hun centra zijn. Zelfs tot aan het begin van vorige eeuw werden de Nederlanders steeds geconfronteerd met rebellen en oorlogen tussen verschillende bevolkingsgroepen. Dit eindigde door een grote militaire campagne in 1907 en de missionarissen verbreidden hun terrein tot aan de geisoleerde heuvels in het westen rond 1920.

Geografie
Door het vulkanisch verleden kent Flores een gecompliceerd relief van v-vormige valleien, haarscherpe kliffen en een collectie van actieve en niet actieve vulkanen. Er zijn 14 actieve vulkanen op Flores. De toppen van de vulkanen liggen in het noorden van Flores met uitlopers tot diep in de zee in het zuiden. Flores behoort tot een van werelds geologisch meest onstabiele zones en aardbevingen komen dan ook elk jaar voor. In december 1992 zorgde een aardbeving met 6.8 op de schaal van Richter, gevolgd door een getijdegolf, voor 3000 doden in oost Flores en grote stukken van Maumere werden verwoest. Door het bergachtig terrein is de wegconstructie moeilijk. Flores is slechts 375 km lang maar de oost-west weg is door alle bochten wel 700 km lang. Deze weg is ook het gehele jaar door onder reparatie door regenseizoensinvloeden, verschillende aarbevingen, ed.

Komodo Nationaal Park
Het Komodo Nationaal Park is 173.300 hectare groot; 40.728 hectare is land en 132.572 hectare is zee. De eilanden zijn heuvelig en hebben een droog klimaat; jaarlijks is er slechts een regenval van 500 tot 1000 mm. Gedurende het regenseizoen kan de zee erg stormachtig en gevaarlijk zijn. De Komodovaraan is de vinden op Komodo, Rinca en Gili Montang eiland. De Komodo varaan is het grootste reptiel ter wereld. In de lokale taal word hij ‘Ora’ genoemd. De Komodovaraan bevind zich het liefst in de lage vegetaties in het bos waar hij beschutting vindt en kan rusten. In de savanne gaat hij op zoek naar eten. Volwassen dieren eten herten, wilde varkens, buffels en paarden. De Komodovaraan bijt zijn slachtoffer zodat de bacterien in het speeksel het slachtoffer doden en daarna kan de Komodo varaan zijn slachtoffer verslinden. Het voortplantingsseizoen is in de maanden juli en augustus. De vrouwelijke dieren leggen ongeveer 20 tot 30 eieren die zij begraven. Ongeveer 8 maanden later komen de eieren uit. De baby varanen wonen in de bomen en eten kleine dieren zoals vogels, gekko’s, reptielen en insecten. Andere dieren die voorkomen op de eilanden zijn herten, wilde buffels, wilde paarden, apen en verschillende soorten vogels. De koraalriffen in het nationale park zijn een van de mooiste ter wereld. Er zijn vele soorten vissen (meer dan 1000), koralen (260 soorten), sponzen (70 soorten) en vele andere soorten ongewervelden. In de zee vinden we naast de vele vissoorten ook 2 soorten walvissen, verschillende soorten dolfijnen, 2 soorten schildpadden en manta roggen.

Bena
Het tradtionele dorp Bena is gelegen aan de basis van de vulkaan Inerie. Dit dorp is een ‘protected site’ en bestaat uit 2 rijen huizen met in de open ruimte Ngadhus en Bhagas en vreemde megaliet achtige stenen. Er wordt gezegd dat onder sommige huizen schatten verstopt liggen. Het huis van het hoofd van elk dorpsgedeelte heeft een klein huisje op het dak. Achterin het dorp is een Christelijk gedenkteken en vanuit daar is ook een mooi uitzicht over de vulkaan Inerie.

Kelimutu
De vulkaan Kelimutu heeft drie meren in een diepe krater op een hoogte van 1600 meter. Ze staan bekend om hun verandering van kleur. Waarom? Nog geen verklaring. Men vermoedt door de verschillende mineralen aanwezig in de verschillende meren.
Het verhaal onder de lokalen vertelt dat de geesten van de oveledenen naar de meren gaan: de geest van jonge mensen naar de warmte van het groene meer, de geest van oude mensen naar de koelte van het melkachtige turquoise meer en de geest van dieven en moordenaars naar het zwarte meer. (De shortcut voor de wandeling naar beneden begint naast phpa post of 5,5 km vanaf de top)

Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays
Flores Rondreis - Diving Holidays

Scroll en bekijk alle informatie:
▼ Corona voorwaarden "Reisgarantie"
▼ Aanbiedingen indien aanwezig
▼ Data en prijzen
▼ Duikpakketten
▼ Inclusief in de reissom
▼ Exclusief in de reissom

Corona voorwaarden - REISGARANTIE
Om weer een mooie duikreis te kunnen plannen hebben wij een Reisgarantie voor onze reizigers opgesteld. Gaat je geplande duikvakantie niet door, in verband met een aangepast reisadvies naar oranje of rood, door COVID-19, dan bieden wij deze garantie op de meeste bestemmingen. Klik op de link voor alle informatie over de garantie van Diving Holidays of bel of mail ons voor meer informatie.
Link naar Reisgarantie
Diving Holidays Reisgarantie
Selecteer vluchten 
 

Inclusief in de reissom
• 5 overnachtingen in verschillende hotels
• Verblijf op basis van logies & ontbijt
• Auto met privé chauffeur (inclusief benzin)
• Bij 4 en 6 personen een minivan
• Engels sprekende gids
• Lokale gids in Bajawa
• Transport naar de luchthaven
Exclusief in de reissom
• Retourvluchten Labuan Bajo of Maumère
• Handbagage
Ruimbagage volgens voorwaarden
• Visum Indonesië
• Vertrekbelastingen binnenlandse – en internationale vluchten (lokaal te voldoen)
• Marine Park fee (lokaal te voldoen)
• Eventueel af te sluiten reis-, duik- en/of annuleringsverzekering
• Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking (per 9 personen)
• Administratiekosten € 19,00 per boeking
SGR garantie en dekking € 5,00 per persoon

• Entree gelden en donaties (€35,00 - € 40,00 per persoon)
• Lunch, diner, drankjes
8,2
Tineke A, Venlo
Reisdatum: 14-05-2019
Flores Rondreis
Mooie en authentiek eiland. Weinig toerisme maar dat hebben wij juist als prettig ervaren. Prachtige natuur, vulkanen indrukwekkend. Veel afwisseling. Lokale bevolking uiterst vriendelijk en gastvrij.
Patrick Raemaekers, Roermond
Reisdatum: 14-07-2018
Flores Rondreis
'Dit moet je echt doen! Wat een mooi land vol cultuur en natuur! Hoogtepunten zijn Wae Rebo en de kratermeren van Kelimutu. Ook de ecolodges van Moni zijn fantastisch. Jammer dat we daar maar één nachtje verbleven. O ja... neem een dikke trui mee, want het wordt hoog in de bergen koud!'
anoniem
Reisdatum: 27-10-2017
Flores Rondreis
Leuke, actieve reis. Ene dag fysiek intensiever, volgende dag langere reistijden. Ideaal om in de bergen te skapen, waardoor de nachttemperatuur met 18-20 graden aangenaam is. Chauffeur goede kwaliteit en bleef bij auto met bagage, wel wat vrijpostig. Gids was soms overbodig en vooral handig als meer volwassen tegenwicht richting chauffeur. Voegde extra verhalen toe op lokaties en sprak goed engels. Hotel in Ruteng en Bajawa eenvoydig, maar rustig. Kelimutu lodge gaf een honeymoon gevoel. Als je met daglicht aankomt kun je nog van de tuin genieten. Sea world club biedt geen echte duikmogelijkheden. Wel heerlijke robuuste lodge aan zee, met zwemwater op zacht zandstrand, en iets verderop leuke snorkelplek.
Roy, Geldrop
Reisdatum: 26-06-2017
Flores Rondreis
Prachtige rondreis. Mooie indrukken. Aanrader. In Bajawa kan je ook een hoge vulkaan beklimmen. Dit ziet niet standaard in rondreis, maar zou er eigenlijk wel in thuis horen als optie.
Annemieke, Gieten
Reisdatum: 02-11-2015
Flores Rondreis
Gevarieerde reis langs vulkanen, watervallen, rijstterrassen, traditionele dorpen en nog veel meer.