Rondreis Filippijnen

Onze mening
bulletPrachtige panorama's
bulletLokale culturen
bulletEngelstalige gids
De duikvakantie
bulletIndividuele rondreis voor min. 2 personen met chauffeur
bulletTe combineren met je duikvakantie
bulletVerleng deze rondreis met nog een paar dagen strand bij Luzon

Rondreis Filipijnen

Deze reis is speciaal ontwikkeld om je naast de onderwaterwereld, ook iets van de schitterende cultuur & natuur boven water te laten zien. Op het noordelijke eiland Luzon, boven Manila, ligt een uitgestrekt berggebied. De rijstterrassen van Banaue & Bontoc zijn uniek in hun steile trappenvorm. Tevens een bezoek aan het koppensnellers museum in Bontoc, de mysterieuze hangende doodskisten inSagada, de winterhoofdstad van de Filippijnen Baguio en bergdorpen waar de tijd heeft stil gestaan.

Deze rondreis is op individuele basis, minimaal 2 personen. Dit betekent dat je met privé-chauffeur en auto op stap gaat. Zo is er dus altijd gelegenheid om onderweg te stoppen voor foto's, uit te stappen om contact te maken met de lokale bevolking of even het rijstveld in te lopen. De Filippijnse chauffeurs spreken redelijk engels. In het noorden wordt er gebruik gemaakt van lokale gidsen die zelf uit de bergdorpen komen en als geen ander over "hun" cultuur kunnen vertellen.

Programma

Dag 1
Bij aankomst op het vliegveld van Manilla wacht de chauffeur al op je en vervolgens rijd je naar het hotel in Angeles City. In het hotel wacht een Nederlandse vertegenwoordige(st)r om je welkom te heten en het programma voor de komende week nog eens door te nemen. Afhankelijk van het tijdstip van aankomst is er gelegenheid om onderweg de gevolgen van de uitbarsting van de Pinatubo-vulkaan te zien. Dit was in 1991 de grootste vulkaan-uitbarsting van de vorige eeuw. Hele steden verdwenen onder lahar (een combinatie van zand, gruis, stof en lava) en de omgeving veranderde in een maanlandschap. Te zien is hoe de top van een kerk nog net boven de grond uitsteekt. Door de deur en vloer simpelweg te verhogen is de kerk gewoon weer toegankelijk. Het is goed om te zien hoe het landschap en de bevolking zich herstellen van deze ramp. Overnachting in een rustig gelegen toeristenklasse hotel met zwembad.

Dag 2
Vroeg vertrek naar de rijstterrassen in het noorden van Luzon. Mooie, lange, rit door een afwisselend landschap met rijstvelden, suikerrietplantages, heuvel- en berg-landschappen. De route gaat via de Dalton Pass, de enige weg tussen Centraal Luzon en de Cagayan Vallei. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is hier zwaar gevochten om het bezit van deze bergpas. Bijna 17.000 Japanse, Amerikaanse en Filippijnse soldaten sneuvelden in deze strijd. We maken een stop bij het uitzichtpunt, waar ook een monument staat ter ere van Generaal James Dalton. Na de lunch gaat het verder naar Banaue, in de bergen van de provincie Ifugao. In Banaue kun je mooie souvenirs, gemaakt door de bergbevolking, bekijken en kopen. Overnachting in een midden klasse hotel in Banaue met uitzicht over de rijstvelden. Het hotel heeft geen airconditioning, want dat is in de koele bergen niet nodig.

Dag 3
Na een goed ontbijt vertrek je naar een bergdorpje. Dat kan zijn Baga-an, Haapao of Bataad. Onderweg prachtige panorama’s van de rijstvelden en de mooist beschilderde jeepneys van de Filippijnen zie je hier. De jeepney is het lokale openbaar vervoer. Vaak zijn deze overvol en zitten er mensen vrolijk op dak. Het levert altijd mooie foto’s op. Je maakt een heerlijke wandeling tussen de rijstterrassen en bezoekt een Ifugao dorp. De Ifugao bouwden, vrijwel zonder gereedschap, meer dan 2000 jaar geleden de rijstterrassen in dit gebergte. 's Middags heb je de tijd om wat door Banaue te banjeren, gewoon genieten van het Filippijnse dorpsleven en naar de markt gaan. Tevens breng je een bezoekje aan Tama-an, nabij het hotel. In dit dorpje bewaren de bewoners de skeletten van hun voorouders in hun huizen. De gids geeft uitgebreide uitleg over deze tradities. Meestal zijn ze (tegen een geringe vergoeding) bereid dit aan ons te laten zien. Nogmaals overnachten in Banaue.

Dag 4
In de ochtend rijden we naar verschillende uitzichtpunten over de beroemde rijstterrassen. De eeuwenoude rijstterrassen, die “Het Achtste Wereldwonder” of “De Trappen Naar De Hemel” worden genoemd, zijn geplaatst op de lijst 'werelderfgoederen' van de Unesco. Je wordt er gewoon even stil van als je over de vallei kijkt met de supersteile rijstterrassen, waarvan sommige in de vorm van een pyramide gebouwd lijken te zijn. Bij de viewpoints staan meestal ook ouderen in hun traditionele klederdracht, die zich graag laten fotograferen.

We vervolgen de reis met een 2,5 uur durende rit over de ruige weg naar Bontoc. Onderweg passeren we Mount Polis, het hoogste punt van de Ifugao provincie (2010m) met een gigantisch Maria beeld op de top. In Bontoc bezoeken we een klein, maar interessant museum. De lokale gids doet met zijn enthousiaste verhaal de foto’s, gebruiks- en cultuurvoorwerpen van de stammen in de omgeving tot leven komen. Deze stammen, van oorsprong uit Indonesië, waren twee generaties geleden nog actieve koppensnellers. Er zijn ook voorwerpen van de Toradja- en Dajak-stammen. Bijzonder om te ontdekken hoe de verschillende stammen en culturen uit zuid-oost Azië zich vermengd hebben. Bij het museum is ook een klein winkeltje met boeken en mooie ansichtkaarten en enkele souvenirs. Wil je nog wat kopen, doe het dan hier, wat verder is er niets in Bontoc.
Na de lunch bezoeken we het midden in de rijstterrassen gelegen dorpje Malicong, maken een schitterende wandeling en bezoeken het plaatselijke schooltje. Overnachting in Bontoc in een eenvoudig hotel. Er zijn in Bontoc geen luxere hotels, de kamers hebben een toilet met douche en warm/koud stromend water.

Dag 5
Vandaag reis je via een ruige weg naar Sagada. Sagada staat bekend om de bijzondere dodencultuur. De gids brengt je via een mooie boswandeling tussen loof- en dennenbomen naar de grotten, waar sinds eeuwen de doden, vaak in zittende houding, worden begraven. Tientallen doodskisten staan hier opgestapeld in een grot. Op andere plaatsen in het bos zien we tegen de bergwanden hangende doodkisten. Een 'voorrecht' dat alleen vooraanstaande personen is voorbehouden en ook nu nog van toepassing is. Sagada staat ook bekend om het weven van traditionele stoffen, naar wens wordt er een kleine weverij bezocht.
Vervolgens is de rit via de “Van Halsema” Mountain Highway een avontuur op zich. Deze 'highway' was voorheen een boemelweg van 130 km maar is inmiddels geasfalteerd. Toch zal de snelheid nog snel boven de 30 kilometer per uur uitkomen, vanwege de haarspeldbochten en het verkeer. De lange rit voert ons dwars door het mooie Cordillera-gebergte met mooie vergezichten. Rijstterrassen maken plaats voor “groenteterrassen”. Daarna is het lekker bijkomen in een wat luxer hotel in Baguio.

Dag 6
Na het ontbijt in Baguio is er de keuze voor een stadsrondrit door deze “zomerhoofdstad” van de Filippijnen te maken waaronder een bezoek aan een heuse aardbeien kwekerij, het Mines View uitzichtpunt, het Arboretum en het Burnham Park. Vervolgens verlaten we de bergen en rijden in ca. 3uur tijd terug naar Angeles City waar u de rest van de dag kunt ontspannen bij het zwembad.

Dag 7
Transfer naar het vliegveld van Manilla voor de terugreis naar Nederland of een verlenging voor een duikavontuur of strandvakantie.

Verblijf

Overnachtingen vinden plaats in midden- of toeristenklasse hotels.

Verzorging

Verzorging is op basis van logies en ontbijt. Voor lunch en diner dien je zelf te zorgen; dit kan onderweg in overleg met de gids/chauffeur. In de hotels is een eenvoudige veelal op lokale producten gebaseerde menukaart.

Reistijd

Door de lokale weersomstandigheden en de soms van dag tot dag verschillende wegcondities kan het nodig zijn delen van het programma aan te passen. Een flexibele instelling wordt verwacht.

Door de wereldwijde klimaatveranderingen wordt het steeds moeilijker om de beste reisperiode aan te geven. Hierbij een indicatie:
December - Mei: droge periode met April en Mei als heetste en droogste tijd.
Juni is een overgangsmaand.
Juli en Augustus zijn de slechte maanden vanwege de heftige regenval en tyfonen.
September, Oktober en November zijn over het algemeen wisselvallig wat regen en wind betreft.

Praktische informatie

Transfers en vervoer tijdens de excursie in het Noorden met prive (aircon) personenauto of minibusje. Voor de lokale (dag) toers in het noorden kan het zijn dat we (afhankelijk van de wegcondities) gebruik maken van lokale Jeepney’s. Alle entrees voor musea en bezienswaardigheden zoals omschreven. Engels sprekende chauffeurs/gidsen.

Wil je meer over deze tour weten, het programma uitbreiden of aanpassen? Bel ons dan voor overleg. We maken graag een offerte op maat.

Let op: deze rondreis is nog zonder internationale en binnenlandse vluchten!

Fooien
Het is niet verplicht om fooien te geven maar het wordt wel erg gewaardeerd, zeker als er net even iets extra’s voor je is gedaan. Ook het bedrag is vrijblijvend en afhankelijk van de service. Denk daarbij aan de volgende (vanaf) bedragen:
20 Peso voor bijvoorbeeld het dragen van een koffer en dergelijke en 100 Peso per dag voor een gids die de hele dag naar volle tevredenheid met je op stap is geweest. In een restaurant is de 10% regel goed gebruik.

Fotograferen
De Filipijnen hebben schitterende flora, fauna en landschappen om te fotograferen. Ook het fotograferen van personen is meestal geen probleem maar vraag wel altijd toestemming en respecteer de persoon als hij/zij dit liever niet heeft.

Geldzaken
In de mountainprovince zijn nauwelijks of geen mogelijkheden om te pinnen of met credit card te betalen neem dus voldoende cash in kleine coupures mee.

Internet
In de meeste hotels (en in de door ons gebruikte auto's) is wifi aanwezig.

Kleding/Schoeisel
Voor het wandelen in de rijstterrassen volstaan (open) wandelsandalen of lichte sportschoenen. In de winter (DEC/JAN/FEB) kan het in de bergen best koeler worden en is een trui of sweater aan te raden.

Telefoneren en Datagebruik
Wees alert op hoge kosten door roaming voor telefoon en datagebruik. Informeer van te voren goed bij je provider en zet desnoods dataroaming uit om verassingen te voorkomen. Een lokale (prepaid) simkaart inclusief datagebruik is vrijwel overal goedkoop te verkrijgen.

Duikbagage
Kan veilig achtergelaten (en op de terugweg weer meegenomen) worden in de door ons geboekte hotels. In veel gevallen zal er in de auto of minivan ook voldoende ruimte zijn om deze mee te nemen en dan kan deze in overleg met de chauffeur/gids veilig worden achtergelaten.

Tips en bijzonderheden
Bezoek Baguio (in plaats van het toeristisch centrum) het BenCapMuseum, rustig gelegen en een indrukwekkende verzameling van deze nationale kunstenaar.

Optioneel

Tegen een meerprijs is er Nederlandse reisbegeleiding bij te boeken. Doordat deze begeleiders al jaren op de Filippijnen wonen, kunnen ze je van nog meer achtergrond informatie voorzien. Vaak weten ze meer over de geschiedenis en de politiek van de Filippijnen dan de locals. Bovendien is het ook gewoon heel gezellig.

Voor degene met weinig tijd (of een beperkt budget) is er de mogelijkheid een verkorte versie van de 7 daagse toer te doen. Dan is het programma zoals hierboven beschreven tot en met dag 3 en reis je op dag 4 weer, via dezelfde weg, terug naar Angeles City. Zo krijg je een indruk en is er altijd de mogelijkheid om nog een keer terug te komen naar dit uitgestrekte gebied. Informeer naar de prijzen en mogelijkheden.

Deze rondreis is ideaal te combineren met duiken in bijvoorbeeld Puerto Galera, El Galleon Dive Resort.
Je kan ook met een binnenlandse vlucht naar Cebu of Bohol vliegen en dan duiken in Cebu, Malapascua of Bohol.

Duiken

Dit rondreisprogramma is zonder duiken.
Wel kunnen wij een duikvakantie voor of na deze rondreis opnemen in de offerte. We ontvangen dan graag je specifieke wensen voor een offerte op maat.

Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Rondreis Filipijnen - Diving Holidays
Helaas hebben wij op dit moment geen prijzen beschikbaar. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen door te bellen naar 020-5218100 of mail ons op info@divingholidays.nl.
,